Egy kezdő anya megpróbáltatásai

Megtalállak anyukám!

Megtalállak anyukám!

Vissza a gyökerekhez

Egy kezdő anya megpróbáltatásai 1. rész

2023. február 03. - Galló Tímea

Most számoltam ki, hogy 292 napja vagyok anya. Nem is tudom, hogy fér bele ennyi minden 292 napba. 

Vannak azok a típusú nők, akik babáznak már pici koruktól, aztán mikor eljön a pillanat simizik a szép pocakjukat, élvezik a terhességet, kismamatornáznak, szép és ízletes salátákat esznek, sok vizet isznak, majd bemennek a szülőszobára és pár óra alatt megszületik a baba. Ezután pedig tökéletesen ráhangolódnak az anyaságra, élvezik a csedes, gyedes mindennapokat és alig várják, hogy tesókat szüljenek a gyermeküknek.

Aggodalomra semmi ok, mert ez bizony az a bizonyos 0,00001%. A hollywoodi filmekből. Ahol sminkben szülnek. És belőtt hajjal. És fullosan néznek ki a gyermekágy alatt. Meg egészségesen és kipihenten kelnek minden nap. 

Valójában azonban az anyaság rohadt kemény meló. A tesómnak 4 gyermeke van: mikor kis suhanc (értsd korai  huszonéves) voltam, csak néztem, mit vergődik annyit. Mi olyan nehéz ezen? Otthon van, miért nem főz? Hol a rend? MIÉRT NEM DOLGOZIK? Te jó ég, ezek így tényleg megfordultak a fejemben. Aztán a fagyi visszanyal ám, és amikor én lettem anya, égett a pofám. Az anyaság kemény meló: hú de sokat hallani ezt, és mennyire csak az érti, aki benne van. És akinek dolga van magával. Mert bizony éppen ezért olyan nehéz: minden olyan eltemetett vagy a létezéséről nem is tudó problémát a felszínre hoz, ami aztán ezerszeres nagyításban üvölt az arcodba. 

Ott van minden éjszakázásban, minden értelmezhetetlen sírásban, minden nehéz altatásban, minden meg nem evett falatban, minden lázas pillanatban vagy orrsziporszis alkalommal. Mert a gyereked már akkor megmutatja, mi veled a baj, amikor még beszélni sem tud. Ha szerencsés vagy, rájössz, elhatározod magad, hogy változtatsz, és egy szép napon könnyebb lesz. Ha nem, akkor ebben a vergődésben éled le az életed, úgy, hogy fogalmad sem volt arról, mi is a baj, pedig végig az orrod előtt volt a válasz. Szeretnék az előbbi csoportba tartozni.

Ez hívta életre ezt a naplót: mert kétség sem fér hozzá, hogy ezt elsősorban magamnak írom. Hogy lássam az utamat, amit bejárok anyaként.

Nem indult fényesen ez a karrier: a kisgyermek énem úgy tört felszínre, mint a gejzír, és borzasztóan ijesztő gondolatokat hozott. 292 nap alatt jutottam el oda, hogy ami több mint 30 év önbizalomhiánya, megfelelési kényszere, görcsössége és feszültsége alatt felgyülemlett, most már kirobbant és mederbe kell terelni.

Mert nincsenek kétségeim, ez az énem nem fog eltűnni, de tudom uralni.

A gyermekem csodálatos. Rosszul alszik, de csodálatos. Persze mindenki ezt mondja a gyerekére, de hát nem véletlenül. Figyelni, ahogy napról napra más lesz, más dolgokat tud, kifejezi magát, fejlődik. Aztán hiába ez a rengeteg változás, ugyanolyan monoton is az egész. És aki korábban 100 kanállal élte a szabadságot, annak ez a monotonitás iszonyú tud lenni.
Mindenki azt mondja: az elfogadás, az elengedés segít. De egy görcsös, kontrollt szerető ember hogyan lépheti ezt meg? Hogyan tudom elengedni, hogy a gyerek, a munka, a háztartás mellett jusson még idő arra is, hogy pihenjek, aludjak, csak úgy legyek?

Szerdán lesz az első terápiám. A megfelelési kényszer, a külső hangok zaja és az önbizalomhiány mellett felkerült még egy nagyon fontos elem is a listámra: a dühkezelés. Ez aggaszt jelenleg legjobban. Ugyanis a borzasztóan alvó gyermekemre egyre többet vagyok dühös, amikor nem akar elaludni. Pedig ő aztán nem tehet róla....Az érzés mégis jön, és hiába ismerek technikákat, nem segítenek.

A dolgok mélyére ásni, le egészen a gyökerekig. Ott megtalálni a hibát, feloldást nyerni és végül megtanulni kezelni azt, ami tini korom óta emészt, hol jobban, hol kevésbé.

Ez a célom. Ez ennek a saját magamnak írogatott blognak is a célja: megkeresni, megérteni és kezelni a problémát az anyaságomon keresztül.

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyismegtalallak.blog.hu/api/trackback/id/tr818039782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása